Egy táncelőadás során a női előadók többnyire a hajlékonyságukkal, a spicc-cipőben végrehajtott virtuóz lépéseikkel és a forgásaikkal kápráztatják el a közönséget.

A forgások különféle verziókban jelenhetnek meg: haladnak vele a színpadon egyenes vonalban, vagy akár köríven is. Forognak egy helyben önállóan vagy a partnerük segítségével. Illetve tudnak úgy is forogni, hogy az egyik lábukat folyamatosan a levegőben tartják. Akár a porcelán figurák az ékszerdoboz tetején…

Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy tudják ezt kivitelezni anélkül, hogy utána zavartan kóvályognának a díszletek között.

A titok nyitja a fókusz! A koncentrált munkára a színpadi világon túl is jellemző, hogy figyelmünket egyetlen pontra irányítjuk. A táncosoknál is valami hasonló történik a forgások gyakorlásánál. Az egyensúlyozás hátterében zajló komoly élettani folyamatok elemzését mellőzve, álljon itt most csak annyi, hogy a stabilitásunk megtartásában komoly szerepet játszik a központi idegrendszerünk és az érzékszerveink, főleg a fül. A fülünk pedig a fejünkhöz nőtt, és nem mindegy, hogy milyen helyzetben tartjuk azt.

Forgások közben a bevált módszer, hogy egyetlen, a szem magasságában lévő pontra fókuszálnak a táncosok. A fejük az utolsó pillanatig mozdulatlan, miközben a testük többi része már elkezdi a fordulatot, majd amikor a nyak már nem bírja, egy hirtelen fejfordításnak köszönhetően ismét megérkezik a tekintet ugyanazon pontra. Ezt persze rendszeresen gyakorolják, és szép fokozatosan egyre több fordulat közben sikerül megőrizniük az egyensúlyukat.

Legközelebb próbáld elcsípni ezeket a mozdulatokat, ha szélvészként forgó táncosokat látsz!

Ha tetszik a magazinunk és szeretnél többet olvasni belőle, iratkozz fel hírlevelünkre az oldalsávban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük