Üdvözöllek!

Stubna Enikő vagyok, a Grace Mozgásművészeti Stúdió megálmodója és egyben lelkes oktatója is. 1995-ben végeztem a Győri Balett Művészeti Szakközépiskolában, majd Budapesten folytattam tanulmányaimat, és táncpedagógusi végzettséget szereztem. Ez idő alatt igyekeztem minél több tánc stílussal megismerkedni, és rengeteg hazai és külföldi képzésben vettem részt. Bár közben angol nyelvtanári diplomával is gazdagodtam, mindig is tudtam, hogy a hivatásom a tánchoz fog kötődni. Három évvel később meg is alapítottam a Stúdiót, ahol gyermekek mozgásművészeti képzésével kezdtem el foglalkozni.
Hiszem, hogy a szép mozgás mindenkinek jár, és egy életen át elkísér.

Üdvözlettel,

Stubna Enikő Grace Balettiskola

Filozófiám

“Akkor csinálod jól, ha fáj!” …. Tényleg?!

Növendékként ezt még elhittem, ám ahogy haladtam a szakmai utamon, egyre inkább erősödött bennem az érzés, hogy én ebben nem hiszek. Persze lehet, hogy ez a megközelítés eredményes lesz, és gyorsabban hoz majd látványos sikert, de valami nagyon fontos közben elvész: az öröm és a gyermek mosolya.
Amikor tanítok, én elsősorban a csillogó szemekért és a mosolygós pofikért dolgozom.
Az eredmény „csak” mellékhatás. Ám e kettő együtt: élmény és fejlődés.

Számomra ez a valódi siker.“

Hogyan fejlődtünk?

Az általam indított oktatás már a kezdetek kezdetén nagy népszerűségnek örvendett, és hiánypótló képzésnek bizonyult. Rengeteg anyuka hozta el kislányát, és nem azért, hogy egyszer balerina legyen belőle, hanem azzal a céllal, hogy egy életre szóló szép mozgással ajándékozza meg.

Játékos tananyagunk célja az első időszakban az, hogy a tánc és a szép mozgás iránt érdeklődő gyermekek még inkább megkedveljék ezt a mozgásformát. Akiknél ez a kötődés kialakul, és lelkesen folytatják balett tanulmányaikat, velük idővel egyre összetettebb gyakorlatokat tudunk elvégezni. A hosszú évek tapasztalata megmutatta, melyek a leghatékonyabb gyakorlatok ahhoz, hogy tanítványaink egy olyan biztos és stabil alapot kapjanak, amire a későbbiekben bármilyen más mozgásformát is rá tudnak építeni.

Ez azoknak a gyermekeknek, akik szeretnének később komolyabban foglalkozni a tánccal, a professzionális táncképzésbe való bekapcsolódáshoz is ad egy erős alapot, hiszen volt már olyan növendékünk, aki a Győri Tánc és Képzőművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait, és olyan is, aki a Táncművészeti Egyetemen (akkor Főiskola) végzett, és jelenleg is színpadi táncosként dolgozik.

Grace Balettiskola - Hogyan fejlődünk?

Rendszerezett, strukturált tananyag

Az évek során a jelentkezők száma egyre csak emelkedett, így egy idő után szükségét éreztem annak, hogy hasonló gondolkodású, gyermek-barát szemléletű oktatókat keressek magam mellé. Nagyon hálás vagyok, amiért megtaláltam azokat a lelkiismeretes és szakmai maximalizmussal rendelkező tanárokat, akikkel immár több évtizedes együttműködés köt össze.

  • Mozgásművészeti tanfolyamaink tananyaga lépcsőzetes, egymásra épülő rendszert követ.
  • Tanáraink is ezt az oktatási anyagot követik, így növendékeink ugyanazon gyakorlatokon keresztül alapozzák meg tudásukat, és fejlődnek évről évre, bármelyik városban és oktatónknál is vesznek részt a képzésben.
  • Ennek köszönhetően csoportjaink teljes mértékben átjárhatóak, a szülők pedig bízhatnak abban, hogy gyermekük egy átgondolt és jól-felépített oktatási folyamaton keresztül sajátíthatja el ezt a mozgásformát.

Oktatóink

Horváth Anikó

– oktató

Mi vitt a tánc felé, miért maradtál ezen az úton?

Tanulmányaimat a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola balett tagozatán kezdtem, ahova általános iskolásként jártam. Gimnáziumi éveim alatt versenyszerűen foglalkoztam show tánccal, majd érdeklődésem a modern technikák felé fordult. Így a Magyar Táncművészeti Egyetem (akkor Főiskola) táncpedagógus képzését már modern tánc szakirányon végeztem el.

Miért választottad az oktatást hivatásodnak?

A klasszikus balett elegáns és precíz mozdulatai nagyfokú figyelmet és odaadást igényelnek. Mindemellett azt vallom, hogy az öröm forrása is meglelhető egy-egy szépen kivitelezett mozdulatban, egy jól sikerült lépéssorban. A harmónia, amit a zenével való közös lüktetés ad, kívül-belül megelégedést eredményez. Ennek az élményét, a koncentrált és tudatos, ugyanakkor érzelmekben gazdag mozgás örömét szeretném átadni a tanítványaimnak is.

Mi a mottód, filozófiád az oktatás terén?

Fontos számomra, hogy a mozgáson keresztül pozitív tapasztalások érjék a gyerekeket, hogy aztán a későbbiekben is szívesen forduljanak a tánchoz, akár szabadidős elfoglaltságként, akár esetleg hivatásként gondolnak rá. Azt gondolom, hogy minden korosztály érzékennyé tehető a balett világa iránt, ha az életkoruknak, képességeiknek és igényeiknek megfelelő hozzáállással közelítünk feléjük.

Miért szeretsz a Grace Mozgásművészeti Stúdiónál tanítani?

A Grace Mozgásművészeti Stúdióban az öröm kéz a kézben jár a tudatos munkával. Minden korosztály megkapja a fejlődéshez szükséges kapaszkodókat, miközben játékos formában sajátítja el a klasszikus balett alapjait. A kis létszámú csoportokban lehetőség nyílik a figyelmes odafordulásra, az igényes környezetben a komfortos együttműködésre. A kollégák sok éves tapasztalataikkal segítik egymás munkáját, mindannyian hivatásként tekintünk az oktatói tevékenységünkre.

Csató Enikő

– oktató

Mi vitt a tánc felé, miért maradtál ezen az úton?

Miért pont a tánc és miért pont az oktatás? Hiszem, hogy erre a pályára születni kell. Lehet tanulni, de sok érzék is kell ahhoz, hogy megtaláljuk azt a hullámot, ami a gyerekek felé vezet, és az ő kicsi világukban a tánc egy kifejező eszközzé váljon.

Miért választottad az oktatást hivatásodnak?

Adni jó! Jó látni, hogy a még rendezetlen mozgás, tudásanyag egy nap kibontakozva csodálatos tánccá alakul. Növendékek szemében látni, ha egy mozdulat megvalósul vagy fantáziáját használva egy szép koreográfia születik. És ez az ő lelkükből fakad, bontakozik ki, amihez én hozzásegítettem. Egy pozitív katarzist éljen meg tánc közben. Talán ez az egyik cél.

Mi a mottód, filozófiád az oktatás terén?

A gyermekek lelke és a tánc szinonima is lehetne. Ha mindenki megtalálja milyen csodálatos a test és a lélek fúziója, illetve, ha egy szép mozdulattal (amit egy huncut mosoly és csillogó szempár kísér a növendék részéről) zárjuk a napot, már megérte.

Miért szeretsz a Grace Mozgásművészeti Stúdiónál tanítani?

Azért szeretek a Grace Mozgásművészeti Stúdiónál oktatni, mert (mint a klasszikus balettnál is) megvan a precizitás, a pontosság és a harmónia.

Csatlakoznál oktatói csapatunkhoz?

Ha úgy érzed, táncpedagógusként hasonló szemlélettel rendelkezel, és szívesen vennél részt oktatóként Stúdiónk életében, akkor várjuk jelentkezésedet.