Minden szülőnél központi kérdés egy különóra kiválasztásánál, hogy hányan lesznek a csoportban, biztosan jut-e majd elég figyelem gyermekére?

Érdemes az ideális csoportlétszám témakörét több aspektusból is megvizsgálni. Talán nem is gondolnánk rá, de a maximális résztvevők száma mellett legalább olyan fontos, hogy minimum hány növendékkel dolgozunk az órákon. Az első esetben a létszám inkább a tanár figyelmének megosztottsága miatt mérvadó mutatószám, a második esetben pedig a csoportdinamika alakulása szempontjából érdemes róla szót ejteni.

Kisebb csoport, nagyobb figyelem

Lássuk akkor az első kérdést: miért is fontos, hogy a létszám felső határa ne legyen túl magas. 

Értelemszerűen egy 20-25 fős, tanfolyami szintű csoportban gyermekünk elveszhet, mint csepp a tengerben. A tanár itt inkább egy kisebb tömeget irányít, mint egyéni balerina jelölteket, akiknek megvan a saját tempójuk, személyiségük, és hát ne tagadjuk, bizonyos esetben az akaratuk is… Ahhoz, hogy egy gyermek jó érzéssel hagyja el az órát, az oktatónak ezekre mind figyelnie kell. A cél, hogy a növendék azt tapasztalja, igenis számított a jelenléte, a tanár néninek fontos volt a ő személye is.

Azt gondolhatjuk, hogy egy balett tanár feladata kizárólag a gyakorlatok pontos betanításából áll. És valóban az az elsődleges felelőssége, hogy átadja a tudását, figyelje a gyerekek munkáját és korrigálja az esetleges hibákat: vagy személyre szólóan, akár név szerint (!) vagy általánosságban az egész csapatra vonatkoztatva. 

Másrészt ugyanilyen lényegesek a mélyebb szinten zajló lelki folyamatok, amelyekre szintén reagálnia kell. Ha túl sokan vesznek részt az órán, akkor például elkerülheti az oktató figyelmét, hogy egy növendék kudarcot élt át az adott gyakorlat során, és talán elkelne neki egy kis támogatás, biztatás. Vagy az, hogy apró szópárbaj, esetleg civakodás van kialakulóban két gyerek között, amit szintén szerencsés lenne kezelni. 

Így, a testi és lelki folyamatokat egyaránt szem előtt tartva, a maximális létszám határát általában 10-12 főnél érdemes meghúzni. 

Mi a Grace Mozgásművészeti Stúdiónál ennél még tovább megyünk. Tudjuk, hogy egy 3-4 éves gyermeknek sokkal több egyéni figyelmet kell biztosítani, mint a nagyobbaknak, ezért ennél a korcsoportnál 8-10 főnél húzzuk meg a határt. 4-5 éves kortól felfelé aztán már egyre önállóbbak a gyerekek, könnyebben tudják követni az instrukciókat, és az óra felépítését is jobban ismerik, így itt tágíthatjuk a kört 10, maximum 12 főre.

Ha túl kevesen vannak, az sem jó

Ritkán esik szó róla, de mi szeretnénk megemlíteni a minimális résztvevők számának jelentőségét is. Ahhoz, hogy ki tudjon alakulni egy kedvező csoportdinamika, szükség van legalább 6-8 kis csoporttársra. 

Így olyan oktatási környezet jöhet létre, ahol például egy félénkebb, visszahúzódóbb gyermek megtapasztalhatja bátrabb társai működését, és pár hét után, amikor már egyre biztonságosabb számára ez a kis közösség, akár ő is kipróbálhatja a látott, új mintát. Az ilyen, bátorító jellegű „gyakorlást” is fontosnak tartjuk, és tanárként úgy alakítjuk az óra menetét, hogy a gyerekek erre lehetőséget és egyben biztatást is kapjanak a gyakorlatok és a táncos játékok során. Ugyanez persze visszafelé is igaz: egy határozott, erőteljesebb személyiségű kislány épp azt erősítheti magában, hogy időnként bizony neki is hátrébb kell lépnie, nem lehet mindig ő a középpontban. Ennek a csoport egyensúlynak a kialakítása nagyon szép folyamat, amin örömmel dolgoznunk.

Az oktatás nálunk sokkal többről szól, mint átadni a balett tudásunkat. A mi dolgunk, mint tanároknak (tanárokként), nemcsak a test formálása, hanem segíteni növendékeinket a nálunk töltött idő alatt, hogy bátor, magabiztos és kiegyensúlyozott személyiséggé váljanak.

Végül a lényeg

Egy gyermek balett csoport akkor tud hatékonyan működni, ha maximum 10-12 fővel dolgozunk egyszerre. Itt még mindenkire jut kellő figyelem. A legkisebb korosztálynál azonban érdemes ezt a létszámot tovább csökkenteni, 8-10 főre. Az sem elhanyagolható, minimum hányan vesznek részt az órán, hiszen egy kedvező csoportdinamikához szükség van legalább 6-8 csoporttársra. A különböző habitusú gyermekek közös munkájuk során értékes tapasztalatot szerezhetnek egymás működéséről és elfogadásáról.

Ha tetszik a magazinunk és szeretnél többet olvasni belőle, iratkozz fel hírlevelünkre az oldalsávban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük